Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

15 років процесуальної діяльності Запорізького окружного адміністративного суду

14 грудня 2023, 09:58

У Запорізькому окружному адміністративному суді відбулись урочисті збори колективу суду з нагоди 15-ї річниці процесуальної діяльності Запорізького окружного адміністративного суду та Дня працівників суду.

Відкриваючи зібрання, голова Запорізького окружного адміністративного суду Олег Прудивус зазначив, що ця подія є даниною шани тим людям, які попри війну  забезпечують не тільки здійснення правосуддя, а й демонструють приклади вірності професії, своєму місту, області, юстиції й державі.

Першим у режимі відеоконференції до суддів та працівників апарату суду із вітальною промовою звернувся голова Верховного Суду Станіслав Кравченко, який привітав колектив Запорізького окружного адміністративного суду і звернув увагу, що за роки роботи Запорізького окружного адміністративного суду доклав значних зусиль для забезпечення справедливості й правопорядку, захисту прав та законних інтересів громадян у публічно-правових спорах.

Упродовж першого півріччя 2023 року до окружних адміністративних судів надійшло 307 тис. справ і матеріалів, що на 48 % більше, ніж за аналогічний період 2021 року. При цьому до апеляційних адміністративних судів надійшло майже 82 тис. справ і матеріалів, що на 23 % більше, ніж у довоєнному аналогічному періоді 2021 року. Ці статистичні дані свідчать про важливість цієї юрисдикції, зокрема під час повномасштабної вторгнення рф на територію України, оскільки війна створила виклики в найбільш соціально чутливих сферах життя наших громадян і сферах діяльності держави. Незважаючи на режим воєнного стану, адміністративні суди якісно та в максимально стислі строки продовжують виконувати свою роботу. Про це під час заходу сказав Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко.

Очільник Верховного Суду відзначив, що навіть у важкі часи війни професіоналізм суддів і працівників апарату цього суду, результати їхньої наполегливої праці, спрямованої на забезпечення дотримання принципу верховенства права, перебувають на високому якісному рівні, що, безперечно, підтверджується показниками роботи Запорізького окружного адміністративного суду.

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович висловив переконання, що із запровадженням в Україні адміністративного судочинства та, зокрема, з початком процесуальної діяльності Запорізького окружного адміністративного суду, судовий контроль за публічним управлінням як гарантія публічних інтересів і ефективний захист прав, свобод та інтересів фізичних і юридичних осіб було піднесено на якісно новий рівень.

Михайло Смокович також зазначив, що основним пріоритетом роботи Запорізького окружного адміністративного суду в умовах війни є забезпечення повноцінної роботи суду – реалізація основного завдання судочинства: справедливого правосуддя з мінімізацією наслідків війни та гарантуванням безпеки для кожного учасника судового процесу, суддів і працівників апарату суду.

Проте жодні виклики, ризики й негативні наслідки війни росії проти України, навіть попри те, що лінія фронту проходить не так далеко, не стають на заваді безперервному здійсненню судочинства суддями цього суду. Це, за словами голови КАС ВС, стало можливим завдяки їхньому патріотизму, фаховості, відповідальності та високому рівню усвідомлення значущості судів для функціонування країни.

У вітальній адресі було зазначено про успіхи суду за час процесуальної діяльності та висловлено глибоку вдячність за роботу суду в умовах воєнного стану.

Участь в заході також взяв Голова Ради суддів України Богдан Моніч, який від імені Ради суддів України та від себе особисто привітав учасників зібрання, працівників апарату суду та зазначив, що з нагоди 15 річниці процесуальної діяльності та відзначення професійного свята – Дня працівників суду, найкращі представники суду з-поміж працівників апарату відзначені грамотами та подяками Ради суддів України.

Також до колективу суду звернувся з відеопривітанням заступник Голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура.

Він наголосив, що судді та працівники Запорізького окружного адміністративного суду день у день, долаючи всі перешкоди в умовах воєнного стану, своєю наполегливою і сумлінною роботою доводять, що судова система працює і забезпечує доступність правосуддя для кожного.

Заступник Голови ДСА України подякував усім суддям та працівникам апарату суду за високий професіоналізм та вагомий внесок в загальні результати роботи адміністративного судочинства.

Також за дорученням Максима Пампури начальник Територіального управління ДСА України в Запорізькій області Ірина Бєлікова вручила працівникам суду почесні відзнаки ДСА України, як визнання їхнього внеску в забезпечення безперебійної роботи суду.

Окрім суддів та працівників апарату Запорізького окружного адміністративного суду, безпосередню участь в урочистому заході взяли Голова Запорізької обласної державної адміністрації, начальник Запорізької обласної військової адміністрації Юрій Малашко, голова Запорізького апеляційного суду Валерій Бєлка, голова Господарського суду Запорізької області Віталій Корсун, заступник голови Господарського суду Запорізької області Михайло Мірошниченко, керівник Запорізької обласної прокуратури Сергій Спільник та начальник Територіального управління Державної судової адміністрації у Запорізькій області Ірина Бєлікова.

 

За інформацією Запорізького окружного адміністративного суду, Верховного Суду, Ради суддів України, ДСА України