Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС Станіслав Кравченко і Голова ЄСПЛ Шіфра О’Лірі провели робочу зустріч

29 січня 2024, 12:08

Сьогодні, 26 січня 2024 року, відбулося офіційне відкриття судового року Європейського суду з прав людини. З цієї нагоди Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко провів робочу зустріч із Головою ЄСПЛ Шіфрою О'Лірі.

«Українські судді свідомі того, що майбутнє України – в Європейському Союзі, а отже ми маємо слідувати європейським цінностям, стандартам Ради Європи, принципам демократії та верховенства права. І зараз, у надскладний для нашої держави час, нам особливо важливо відчувати підтримку з боку колег з Європейського суду з прав людини», – зазначив Станіслав Кравченко.

Під час зустрічі сторони обговорили виклики, що постали перед українськими судами в умовах війни, питання щодо тривалості розгляду проваджень національними судами та виконання судових рішень. 

Шіфра О’Лірі зауважила, що вже вдруге вона, відкриваючи судовий рік ЄСПЛ, у своїй промові говорить про війну в Україні.

«ЄСПЛ одразу відреагував на початок повномасштабної війни, змінивши деякі процедурні правила та інші механізми, важливі в роботі Суду, адаптувавши їх до нових реалій, щоб мати змогу й надалі працювати зі справами, які стосуються України. Рушійною силою цих змін стало, зокрема, і те, що судова влада в Україні продовжувала працювати, незважаючи ні на що», – акцентувала Голова ЄСПЛ.

Крім того, на переконання Шіфри О’Лірі, саме судочинство є тією важливою ланкою, яка готує країну до успішного вступу в ЄС, і провідну роль у цьому процесі відіграє насамперед Верховний Суд.

У зустрічі також взяли участь суддя ЄСПЛ від України Микола Гнатовський,  заступник секретаря ЄСПЛ Абель Кампос і Постійний представник України при Раді Європи Борис Тарасюк.

Цього ж дня Голова ВС взяв участь у судовому семінарі ЄСПЛ на тему «Переосмислення субсидіарності в епоху спільної відповідальності».

Верховний Суд