Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Одне із завдань ВРП – сформувати єдину та сталу практику при здійсненні дисциплінарних проваджень

12 лютого 2024, 13:29

Про це сказав Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик під час відкритого обговорення Узагальнення практики розгляду Вищою радою правосуддя та її дисциплінарними органами дисциплінарних справ щодо суддів (за матеріалами справ 2017-2021 років).

Григорій Усик наголосив: «Цим Узагальненням ми закладаємо фундамент для нинішніх і майбутніх підходів Вищої ради правосуддя до ухвалення рішень в дисциплінарних справах».

Він звернув увагу, що узагальнення практики розгляду дисциплінарних справ є необхідним і важливим перш за все для новосформованої ВРП, зокрема, для її членів, які наразі тимчасово виконують функції дисциплінарних інспекторів. Також воно стане допоміжним для служби дисциплінарних інспекторів, яка невдовзі буде створена, а також зацікавить суддів Верховного Суду, котрі розглядають справи за позовами до ВРП.

«Вдосконалення механізмів притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності через формування сталої та послідовної практики є одним з елементів забезпечення незалежності суддів», -  зазначив Голова ВРП.

Він нагадав, що про необхідність більш чіткого визначення дисциплінарних проступків, які стосуються поведінки суддів, зазначалося в Оціночному звіті щодо України за результатами четвертого раунду оцінювання, затвердженого GRECO на 76-му пленарному засіданні 19-23 червня 2017 року.

Запит на підготовку такого узагальнення був не лише у представників міжнародної спільноти і громадськості, а також у суддівської спільноти. З’їзди суддів України, які відбулися у грудні 2018 року та жовтні 2019 року, у своїх рішеннях рекомендували ВРП узагальнити практику притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

Також серед заходів, визначених Антикорупційною програмою Вищої ради правосуддя на 2021–2025 роки, передбачено участь ВРП у розробці та погодженні проєкту закону, яким буде уточнено перелік підстав для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

Григорій Усик повідомив, що над Узагальненням працювала робоча група, створена 23 травня 2023 року, до складу якої поряд з членами Вищої ради правосуддя та працівниками секретаріату Ради увійшли експерти Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливість для всіх» Олена Овчаренко та Олександр Сердюк.

Заступник керівника Програми USAID «Справедливість для всіх» Наталія Петрова зазначила, що міжнародні експерти завжди наголошували на потребі уніфікації дисциплінарної практики, оскільки це дуже важливий елемент судової реформи, а також головний елемент в контексті оцінки дотримання незалежності суддів, а також їх підзвітності.

Наталія Петрова запевнила у сприянні ВРП у питаннях удосконалення дисциплінарної практики, ознайомленні з досвідом європейських дисциплінарних органів у сфері правосуддя.

Член Вищої ради правосуддя, голова робочої групи з питань узагальнення дисциплінарної практики Алла Котелевець розповіла, що робоча група проаналізувала матеріали дисциплінарних справ 2017–2021 років. Протягом цього періоду Дисциплінарні палати ВРП ухвалили 606 рішень про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності, та 672 рішення про відмову у притягненні суддів до дисциплінарної відповідальності та закриття дисциплінарних справ.

В Узагальненні надано характеристику кожній із підстав дисциплінарної відповідальності суддів, передбачених у статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», наведені приклади поширених типових порушень, за які судді притягувалися до дисциплінарної відповідальності за відповідною підставою, проаналізовані обставини, з огляду на які ухвалювалися рішення про відмову у притягненні суддів до дисциплінарної відповідальності.

Член ВРП Юлія Бокова зазначила, що окрему увагу приділено узагальненню практики розгляду справ стосовно вчинення суддями істотного дисциплінарного проступку, наслідком якого є звільнення з посади судді з підстави, передбаченої пунктом 3 частини шостої статті 126 Конституції України. За період 2017–2021 років ухвалені рішення стосовно притягнення 166 суддів до дисциплінарної відповідальності (подання про звільнення судді з посади).

Член ВРП Олексій Мельник розповів, що робоча група ставила за мету зробити зручне структурування узагальнення для спрощення користування і пошуку потрібної інформації. Звернув увагу на особливу зручність використання електронної версії узагальнення, яка має посилання на рішення, в тому числі судові, та дозволяє застосовувати пошук за контекстом.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук зазначив, що спираючись на Узагальнення практики розгляду ВРП дисциплінарних справ щодо суддів НШСУ має можливість переглянути навчальний матеріал для підготовки суддів та підвищення їх професійного рівня. Також він запропонував перекласти документ англійською мовою для ознайомлення з ним міжнародних організацій.

На завершення Григорій Усик зазначив, що ВРП поступово впроваджує окремі елементи судової реформи, метою яких є підвищення авторитету судової влади в Україні. Він висловив вдячність Агентству США з міжнародного розвитку за багаторічну підтримку впровадження в Україні реформ у сфері юстиції та судочинства, яка реалізується сьогодні через Програму (USAID) «Справедливість для всіх». Відзначив допомогу, яку надають міжнародні партнери – Проєкт ЄС «PRAVO-JUSTICE»Проєкт РЄ «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду»,  Міжнародна організація права розвитку (IDLO).

У заході також взяли участь члени ВРП Олег КандзюбаОлена Ковбій, Микола Мороз, член Ради суддів України Андрій Потапенко, керівник секретаріату Вищої ради правосуддя Михайло Шумило, начальник управління суддівської кар’єри, дисциплінарної відповідальності, незалежності суддів секретаріату ВРП Віра Плакса, Начальник відділу міжнародного співробітництва Владислав Гуртенкоменеджерка Проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду» Ірина Кушнір, керівник компоненту з питань судової реформи Проєкту ЄС «PRAVO-JUSTICE» Володимир Чабан.

Повний текст Узагальнення практики розгляду Вищою радою правосуддя та її дисциплінарними органами дисциплінарних справ щодо суддів (за матеріалами справ 2017-2021 років)

Переглянути галерею

Вища рада правосуддя