Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Органи системи правосуддя звернулися до очільників держави з проханням вирішити питання щодо забезпечення охорони судів

26 липня 2017, 10:50

Згідно зі статтею 126 Конституції України незалежність і недоторканність суддів гарантуються Конституцією та законами України.

Статтею 6 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" визначено, що здійснюючи правосуддя, суди є незалежними від будь-якого незаконного впливу. Безпека суддів і приміщень судів є однією з основних гарантій незалежності та недоторканості суддів.

На адресу Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України надходять нові повідомлення від судів про факти провокацій та застосування фізичного насильства як до суддів з працівниками апаратів судів, так і до учасників судового процесу у зв'язку із неналежною охороною приміщень судів підрозділами Національної поліції України.

Суди, інші органи та установи у системі правосуддя на сьогодні розташовані у 801 приміщенні, з них 480 (60%) будівель не охороняються взагалі, 161 (20%) – тільки вдень, 7 (1%) – лише вночі, цілодобовою охороною підрозділами Національної поліції України забезпечується лише 153 приміщень (19%).

Державна судова адміністрація України на виконання пункту 39, підпункту 4 пункту 45 розділу XII Закону України "Про судоустрій і статус суддів" ще в серпні 2016 року звернулась до Кабінету Міністрів України з листом, в якому надала перелік судів, органів та установ системи правосуддя, підтримання громадського порядку та охорону приміщень яких, тимчасово, на період до початку виконання в повному обсязі повноважень Служби судової охорони, здійснюється підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України, а також перелік судів, які територіально знаходяться в населених пунктах, у зоні проведення антитерористичної операції, та в населених пунктах на тимчасово окупованій території України. На жаль, станом на сьогодні вказана вище постанова Кабінету Міністрів України так і залишається не прийнятою.

Подальше зволікання з вирішенням питання щодо забезпечення належної охорони судів, інших органів та установ системи правосуддя, може мати непередбачувані наслідки, особливо в даний час, коли значно зросли ризики терористичної загрози.

З урахуванням викладеного, Вища рада правосуддя, Рада суддів України та Державна судова адміністрація України звернулись до Президента України та Кабінету Міністрів України з проханням дати необхідне доручення для прискорення опрацювання та прийняття проекту постанови про затвердження вичерпного переліку судів, органів і установ системи правосуддя, охорона яких здійснюється підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України.