Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд залишив під вартою особу, підозрювану в фінансуванні тероризму

23 лютого 2018, 15:57

Сьогодні, 23 лютого, Апеляційний суд Сумської області розглядав апеляційні скарги на ухвалу слідчого судді Зарічного районного суду м. Суми, якою топ-менеджеру ТОВ «СНЕК-ЕКСПОРТ» було продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 30 березня 2018 року.

Як повідомлялося раніше, підозрюваному інкримінують вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 258-5 Кримінального кодексу України. А саме, правоохоронні органи підозрюють чоловіка в тому, що він, за попередньою змовою з іншими фізичними та юридичними особами, розробив незаконну схему постачання продукції ТОВ «СНЕК ЕКСПОРТ» на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей. Товари переміщували з України на підконтрольні терористичним організаціям території транзитом через Республіку Білорусь та Російську Федерацію, таким чином, надаючи їй легального статусу. Сторона обвинувачення зазначала, що після сплати так званих «митних платежів» до бюджету «ДНР» та «ЛНР» продукцію ТОВ «СНЕК ЕКСПОРТ», а саме насіння, фісташки, чіпси торговельних марок «Semki», «Мачо», «Козацька розвага», «Козацька слава» тощо, розповсюджували в магазинах та торговельних мережах, які належать представникам терористичних організацій. Таким чином, сплачені «податки» від реалізації товарів йшли на забезпечення діяльності бойовиків. 

В свою чергу, сторона захисту просила обрати для підозрюваного м’якший запобіжний захід, а саме домашній арешт. Мотивувала свою апеляційну скаргу невинуватістю підзахисного, відсутністю у нього судимостей, належною характеристикою, наявністю малолітніх дітей та батьків похилого віку, які знаходяться на його утриманні, та проблемами зі здоров’ям.

Колегія суддів, розглянувши матеріали справи, залишила ухвалу суду першої інстанції без змін, а апеляційні скарги без задоволення, оскільки альтернативний запобіжний захід, враховуючи тяжкість та суспільну небезпечність злочину, до вказаної особи застосувати не можливо. Існують ризики, передбачені статтею 177 КПК України, зокрема, особа може незаконно впливати на свідків, знищити або спотворити докази, що перешкоджатиме веденню слідства, та намагатися переховуватися від органів досудового розслідування та суду.

 За повідомленням прес-служби суду